Over ons

Hoewel ik er alleen aan begon is er inmiddels een groeiend aantal mensen zo gek eraan mee te werken! Even voorstellen:

Mijn naam is Anabella Meijer en ik werk als visueel consultant. Dit betekent in de praktijk dat er bij saaie bijeenkomsten veel mensen tekeningetjes zitten te maken, maar dat ik de enige ben die ervoor betaald krijgt.

Complexiteit omzetten in aantrekkelijke tekeningen en verhalen, dat doe ik aan de lopende band. Daarnaast houd ik me al drie jaar bezig met psychologie en communicatie rond klimaatverandering. Want dit is mijn overtuiging:

Voor de energietransitie...
moeten we eerst zélf in transitie.

Ik ben dit boek gaan maken omdat ik het een en ander weet over persoonlijke transities en hoe je daar krachtig uit komt. Zoals die van mezelf: van werkloze, gedeprimeerde architect tot ondernemende striptekenaar! Ik neem, naast het initatief voor het boekconcept, stappen 2 & 3 voor mijn rekening: psychologie en stripverhalen. 

 

Kanai is.... mijn alter ego. Die getekende versie van mij zul je wel meer tegenkomen hier en daar. Bekijk mijn werk op www.kanai.nl. 


meet the team!

 

Na de klimaattop in Parijs eind 2015 ben ik begonnen met bloggen over klimaatpsychologie. In 2017 begon ik écht aan het boek. Begin 2018 heb ik drie maanden vrijgenomen om aan het boek te werken. Halverwege kwam ik echter tot de conclusie:

Dit gaat nooit lukken. Niet dit jaar. Niet in mijn eentje.

En dus besloot ik hulp te vragen. En de hulp, die kwam. Dit zijn de kanjers die hun vertrouwen en véle uren hebben geplaatst in dit belachelijk ambitieuze project! 

 
 
rolf-schuttenhelm-wetenschapsjournalist.png

Rolf Schuttenhelm | Klimaatwetenschap

Hallo. Ik heet Rolf Schuttenhelm en ben naast bomenknuffelaar een in klimaatverandering gespecialiseerde wetenschapsjournalist. Dat was ik nooit geworden als ik niet ook zelf een “Elfstedenkruis-in-een-laatje-moment” had gehad (zie stap 1). De mijne was in september 2005, toen mijn zus me een toevallig mailtje stuurde over de toenmalige staat van het Noordpoolijs: “Dit is erg he, Rolf?”

Die zomer was het oppervlak van het zee-ijs rond de Noordpool ‘opeens’ 23 procent geslonken, geslonken ten opzichte van 1979, het begin van structurele satellietmetingen. Wat? Dat is bijna een kwart! 

Aardwetenschappen zijn vaak gericht op reconstructies, het verleden, ook klimatologisch. Duizend jaar is het knipperen van een ooglid. Maar déze klimaatverandering is anders. Deze gaat veel sneller. Dit is onbekend terrein.

Letterlijk de dag na die e-mail begon ik met lezen en schrijven – en het onderwerp liet me nooit meer los. Zo leerde ik bestsellerstriptekenaar, ideeënmachine en volleerd klimaat-EHBO’er Anabella kennen, jaren later, op een weekend voor mensen die er wat aan willen doen. Want klimaatverandering is ook een keuze. Zoveel van de toekomst ligt nog open. En wat ons daarbij kan helpen, is een écht goed boek!

 
Foto's_Hille Takken_____KB-5102.jpg

Hille Takken | Human Interest

Had ik maar hulp gehad toen ik een klimaatdepressie kreeg! Kan ook best zijn dat ik een gegeneraliseerde depressie had waarvan weltschmerz maar een onderdeeltje was, en daarvan was klimaat dan weer het allergrootste stuk. En schrijnende ongelijkheid en onrecht, die ook. En racisme, slavernij, oneerlijke handel, schofterige behandeling vluchtelingen, kindermishandeling, wapenhandel, bijensterfte. Ik zei nog: don’t get me started.

Ik schrijf weleens voor NRC Handelsblad en voor Oneworld, meestal over human interest of over duurzame ontwikkeling, maar zelden over beide tegelijk. Beide interesses komen samen in klimaatpsychologie, het onderwerp dat ook mijn collega-en inmiddels vriendin- Anabella Meijer bezighoudt. En dan komt er ook nog eens veel goede energie af van haar project!

Daarom dus werk ik mee aan Eerste Hulp bij Klimaatverandering. Ik schrijf interviews voor lezers met een (dreigende) klimaatdepressie die zich graag willen laven aan mijn inspirerende teksten (stap 4). Daar ben ik goed in, al zeg ik het zelf.

Wil je dat ook leren of verder nog iets over mij weten, kijk even op www.inspirerendeteksten.nl

 
neza-portret3_orig.jpg

Neža Krek | Transformatie

Ik ben een Sloveense die in Nederland voet aan wal zette op zoek naar kennis en nooit vertrokken is. Mijn passie voor het ontwerpen en faciliteren van transformatieve groepsprocessen heeft me nieuwe perspectieven geboden op het creeëren van werk rondom waarden, echt samenwerken, bewust een carriére opbouwen en lesgeven in een oordeelvrije zone.

Jaren geleden besloot ik te stoppen met het lesgeven van Spaans en Sociologie in het formele onderwijscircuit, om me te werpen op het scheppen van een eigen leerspeelplaats. Daar richt ik mijn inspanningen op het helpen van nieuwsgierige vrouwen die willen weten hoe je een loopbaan ontwerpt die past bij wie ze werkelijk zijn.  Het is een wereld waarin leerlingen speurneuzen zijn van hun eigen verhaal, waar reflectie een vriendelijke plek is vol zelfacceptatie en waar actie gelijk staat aan plezier. In een van mijn programma’s heb ik Anabella ontmoet. De vonken sprongen ervanaf!

En nu kun je de vruchten plukken van het spel van twee volwassen kinderen in de zandbak van de verbeelding, die we in dienst stellen van de verandering die we willen zien in de wereld. Jazeker, we hebben het over stap 5 van dit fantatische boek. Het hoofdstuk over het vinden van je superpowers. Speel ze!

Lees meer over mij en mijn werk op www.nežakrek.com

 
Ruben.jpg

Ruben Stellingwerf | Design

Ik ben sinds 4 jaar werkzaam als grafisch en visueel ontwerper onder de naam: Rubenst. Naast ontwerpwerk in opdracht initieer ik ook eigen ontwerpprojecten.

Met het project Voorwaarts Mars won ik de ArtEZ Academieprijs in 2014. Voorwaarts Mars is een alfabet gebaseerd op de loopbewegingen van muziekkorpsen. Graag breng ik op die manier de culturele traditie van muziekkorpsen op een andere wijze in beeld, om zo het stoffige imago ervanaf te schudden.

Het is mijn passie om vorm en inhoud aan elkaar te verbinden. Op die manier ontwikkel ik betekenisvolle ontwerpen waarin het concept centraal staat. Graag draag ik als ontwerper bij aan een betere en duurzamere wereld, zodoende kwam ik in contact met Anabella. Haar positieve en geestige insteek waarmee zij zo’n ongrijpbaar onderwerp als klimaatverandering aankaart, spreekt mij erg aan. Dit boek is hard nodig om mensen op een leuke manier te informeren en tegelijkertijd de urgentie van het klimaatprobleem en de menselijke impact op onze planeet, aan te kaarten.

Bekijk mijn werk op www.rubenst.nl

 
Aral.jpg

Aral Voskamp | Verbinden

Mijn naam is Aral Voskamp, een techneut met brede interesse. Van nature ben ik een optimist die met vrolijkheid en energie mensen in beweging probeert te krijgen. Ik ben erg resultaatgericht en doe mijn best mensen iets moois te bieden. Als natuurlijk gevolg beland ik altijd in een positie waarin ik gemeenschappelijke grond zoek met klanten/gebruikers/belanghebbenden. Door de koppies dezelfde kant op krijgen, zorg ik voor grotere impact en daarmee resultaat.

Na een paar uiteenlopende banen en projecten besloot ik zo min mogelijk verdere energie te verliezen in alledaagse dingen als geld, status en succes. Ik besloot mij toe te leggen op duurzaamheid en werkte in een verbindende rol achtereenvolgens bij Urgenda en Lean & Green. In die tijd ontmoette ik vele inspirerende mensen, waaronder Anabella. We klikten direct op het inzetten van positieve energie voor het klimaat. Toen Anabella mij om hulp vroeg voor EHBKV, was de keuze snel gemaakt. Mijn bijdrage bestaat uit het proberen verbinding te zoeken met zoveel mogelijk belanghebbenden, nieuwe klanten, partners, etc.

 
afbeelding_dittaopdendries.jpg

Ditta op den Dries | Eindredactie

Boeken. Ik hou van boeken. Ik heb er zelf een paar geschreven, maar er ook vele gelezen.

Een goed boek is net een gebakje. Ik smul ervan en als ik de laatste bladzijde verslonden heb, blijf ik vaak met een gevuld gevoel achter. Ik ben sowieso een lettervreter. Als eindredacteur van kranten, magazines en websites zet ik dagelijks heel wat puntjes op de i. Heerlijk vak! Dus toen grafisch vormgever Ruben me belde voor een spoedklus eind-redactie riep ik: Jaaaaaaa! Want stiekem hou ik ook van krappe deadlines. Een bijdrage leveren aan het boek van Anabella was een groot genoegen. Wát een gedrevenheid heeft dit schrijfteam! En de inhoud van Eerste Hulp bij Klimaatverandering? Die heeft me absoluut gevoed, zonder het gevoel dat ik zwaar getafeld heb. Belangrijkste les: ACTIE! Het klimaat heeft ook een deadline.

Meer info over mijn werk? Kijk op: www.dittaopdendries