een-insiprerend-boek.jpg
 

Frequently asked questions


Hoezo BLIJ worden van klimaatverandering? En wat nou LEUK?? Dit is een zeer ernstige zaak!!!

Je hebt natuurlijk gelijk. Er is niet veel om blij over te worden als je het nieuws volgt. Het boek gaat dan ook niet over vrijheid blijheid en de werkelijkheid negeren, maar over het geluk dat je vindt als je je angst, schuld en boosheid durft los te laten en daar zingeving en verbondenheid voor in de plaats brengt. Over hoe werken aan oplossingen je optilt. En over de energie die dan vrijkomt, om nog veel méér te kunnen doen. 

Zitten er ook concrete, praktische tips in, zoals van hoeveel spullen je mag kopen en zo?

Nou...nee. Ik merk dat mensen inderdaad vaak een praktische tip willen horen. Maar veel mensen weten echt wel wat ze moeten doen. Dat is ook niet het probleem volgens mij. Ze smeken om tips...en denken vervolgens "ja, maar dat is veel te moeiljk!!!!". Als iemand tegen je zegt: koop alleen tweedehands, koop minder, eet geen vlees en geen kaas, vlieg niet meer, maar elke vezel in je lijf wil schreeuwen dat je dat niet wilt, dat je ook een leven wilt, fuck the planet dan maar, leve het leven, tja, dan moet je toch op zoek naar een persoonlijke oplossing waardoor je wél in beweging komt. Dan gaat het over mindset. En dáár gaat stap 5 in dit boek over. Daarom biedt dit boek een kijkje achter de schermen van veranderprocessen. En hoe die ook energie kunnen géven, in plaats van kosten!

Maareh…wil je wél praktische tips? Of concrete voorbeelden van klimaatoplossingen? Lees dan bijvoorbeeld De Verborgen Impact of Drawdown, aanraders!

Vanwaar deze vorm? Zijn strips niet voor kinderen?

In mijn werk als live tekenaar en cartoonist word ik uitsluitend ingehuurd door hele serieuze organisaties zoals de overheid, bedrijven en ngo's. Omdat zij inzien dat tekeningen, en een beetje humor, vaak helpen bij het communiceren van lastige kwesties. Een boek met veel strips zal dus best een groot publiek aanspreken! Alleen niet als ie in de stripboekwinkel ligt... want daar komt bijna niemand. Oh...en het is dus wel 16+ he. Dus niet geschikt voor kindertjes. Voor kinderboeken over klimaat zijn er ook mooie boeken: Palmen op de Noordpool of de reeks de Klimaatjes!

Waarom al die aandacht voor de ongemakjes van in luxe levende westerse mensen?!

Mensen in het globale zuiden krijgen (nu al) de grootste klappen van klimaatverandering en dat is een waarheid als een koe. Mag ik dat zeggen... of is het beledigend voor koeien? Maar even zonder gekkigheid, de westerse mens is wél de doelgroep waar het meest te halen valt qua klimaatimpact. En mensen vertellen dat ze zich schuldig moeten voelen voor het lijden van anderen werkt doorgaans niet motiverend. Nee, echt niet. Maar goed. Al dat psycho- en communicatiegeneuzel kun je natuurlijk lezen in het boek zélf.

Moet dat nou, dat woord op de kaft?!

Natuurlijk niet. Maar ik lig dubbel van het lachen bij nét dat detail. Het idee alleen al dat er een boek over klimaatverandering komt, waarin gescholden wordt. Waarin er seks en geweld is. Ja, dat is waar ik voor wilde gaan. Al Gore meets Game of Thrones, dat idee. Want ik wil nu eenmaal een publiek bereiken die we doorgaans NIET bereiken. Alles is geoorloofd.  It's the planet at stake here.

 

Wat wil je bereiken met dit boek? 

Een heleboel dingen. Om te beginnen: dat je jezelf verlost van schuldgevoel zónder je kop in het zand te steken. Dat je geholpen wordt om zelf prettig in actie te komen, geinspireerd door verhalen van anderen en concrete, haalbare tips om je nieuwe superhero mindset te trainen. Dit is de belofte: na het lezen wil je bijdragen. Met plezier, naar je kunnen, het levert energie op en je voelt dat het ZIN heeft. Zoals het plaatje hierboven zeg maar. Een prettige bijkomstigheid zou zijn: dat je leert te praten over klimaatverandering zónder iedereen de stuipen op het lijf te jagen. 

Waarom noem je het een zelfhulpboek?

Klimaatverandering is heftig. Allerlei gevoelens komen boven drijven. Overweldiging. Machteloosheid. Paniek. Boosheid. Schuld. Maar we hebben het niet vaak over die gevoelens. Heeft iemand je bijvoorbeeld ooit gevraagd naar wat je voelt, als het gaat om klimaat? Wat je er vervolgens mee zou willen? En of je er iets mee kan? Nope. En precies in deze ontbrekende stappen, voelen - willen - kunnen, zit de crux. De drie stappen die noodzakelijk zijn om van weten naar doen te komen. Voordat we de energietransitie in stappen, moeten we zélf in transitie. Dit boek focust daarom op dat rommelige proces dat veranderen heet. Een proces dat gelukkig ook heel erg LEUK kan zijn!

Waarom een boek? We leven in de 21ste eeuw. Maak een viral video!

Digitaal is natuurlijk top, en ik maak ook zeker video's! Alleen...er is een probleempje. We leven allemaal in onze social media bubbel. Zeker met een onderwerp als klimaatverandering, is de kans dat je alleen medestanders bereikt enorm groot. Vandaar een ouderwets, fysiek boek. Als je baas 'm in je kerstpakket en je hebt niks te doen in de kerstvakantie... Maar misschien heb je wel gelijk, hoor. 

Ik ben een stoere man. Ik heb geen zelfhulpboek nodig. En ik heb al helemáál geen klimaatpaniek.

Okee, dat is geen vraag....maar vooruit. Dit boek is dus juist voor jou. Dit is het enige zelfhulpboek-pardon-BOEK over klimaat waar je dood mee gevonden wilt worden. Klimaatverandering.... maar dan luchtig gebracht. Lekker lachen. Je zult er geen traantje om wegpinken. 

Leuk hoor, allemaal, maar hoe zit het met de prijs?

Een boek in fullcolor is een dure aangelegenheid, naast het feit dat echt ecologisch drukwerk ook niet mis is. Plus: uit ons eigen kikkerlandje. ***K-ching *** daar gaat de teller. Nee, van boeken maken word je niet rijk. Maar de nieuwe economie is ook een eerlijke economie, waarin we elkaar wat gunnen. Zo mag je ons ook gewoon zonder er iets voor terug te krijgen, steunen in World Domination.

 

Veranderen voor dummies

Wat we zouden willen...

Wat we zouden willen...

...en hoe het helaas maar al te vaak is.

...en hoe het helaas maar al te vaak is.