klimaatboekenkast

We zouden liegen als we bleven volhouden dat wij het enige klimaatboek hebben gemaakt waar je blij van wordt. Het hangt er namelijk maar net vanaf wie je bent en wat je nodig hebt! Hieronder volgen enkele van de bewoners van ons klimaatboekenecosysteem.
Van jong tot oud en van feit to fictie.

 
 
5 t/m 7 jaar

5 t/m 7 jaar

De klimaatjes reeks | Judith Koppens & Andy Engel

We weten allemaal dat ons klimaat verandert en hoe dit gevolgen heeft voor onze leefomgeving. Hierover zijn inmiddels wereldwijd stapels beleidsplannen geschreven en ontelbare conferenties over belegd, maar nog maar weinig kinderboeken over geschreven. Als ouder en onderwijsspecialist zijn wij er echter van overtuigd dat juist kinderen hét verschil kunnen maken. Wat wij onze kinderen leren is immers bepalend voor het gezicht van de toekomst. Vanuit deze gedachte zijn de Klimaatjes ontstaan; een groep dierenvrienden die ons op een laagdrempelige en vaak humoristische manier laat zien hoe we onze leefomgeving fijn kunnen houden. Veel kinderen hebben zich al laten inspireren door de avonturen van de Klimaatjes en hebben ervaren hoe ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken.

 
10 t/m 12 jaar

10 t/m 12 jaar

Palmen op de noordpool | Marc ter Horst

Een kinderboek over klimaatverandering dat niet saai is, niet somber en niet betuttelend. Dat is Palmen op de Noordpool. Het is een boek vol mammoeten, vulkanen, stoommachines, wetenschappers en vol prachtige en grappige illustraties. Het gaat over de geschiedenis van het klimaat, over wetenschappelijk onderzoek, oorzaken, gevolgen, maatregelen, maar bijvoorbeeld ook over het gezeur over klimaatverandering. Een boek met waanzinnig veel informatie, maar die wordt op zo’n luchtige, grappige en niet-belerende manier gebracht dat het net zo prettig leest als een roman, aldus NEMO Kennislink. Enkele maanden na verschijnen zijn de vertaalrechten al aan China en Spanje verkocht en krijgt het boek zijn tweede -klimaatvriendelijke- druk. Voor meer informatie: https://marcterhorst.nl/ .

 
Vanaf 16 jaar :-)

Vanaf 16 jaar :-)

De verborgen Impact | Babette Porcelijn

De consument vraagt, betaalt en gebruikt, en ziet niet wat dat aan de andere kant van de wereld allemaal aanricht. Hoe kun je verduurzamen als je niet eens weet wat er gebeurt? Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft inzicht en biedt houvast voor mensen die hun negatieve impact op de planeet willen ombuigen in een positieve impact. Babette Porcelijn heeft industrieel ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft. Daar heeft zij kennis van industriële processen en ketenanalyse opgedaan. Babette heeft een ontwerpstudio voor design en communicatie.

 
Vanaf 16 jaar :-)

Vanaf 16 jaar :-)

Drawdown | Paul Hawken

Dit boek presenteert 100 realistische en stoutmoedige klimaatoplossingen. In het project Drawdown zijn deze door een grote internationale coalitie van deskundigen geïdentificeerd en grondig doorgerekend. Wat zijn de benodigde investeringen; wat is het te verwachten financiële rendement, en - uiteraard – wat schiet het klimaat ermee op? Denk daarbij niet alleen aan zonnepanelen en windmolens, maar ook aan klimaatwinst die te vinden is op gebieden als voedsel, landgebruik, gebouwen en steden, transport, materialen en … gendergelijkheid. Als we de doorgerekende oplossingen op mondiale schaal toepassen valt zelfs een keerpunt (‘drawdown’) te bereiken, waarbij broeikasgasconcentraties in de atmosfeer gaan dalen. Het initiatief tot Drawdown kwam van de bekende Amerikaanse milieudeskundige en auteur Paul Hawken. Zijn boek was al een New York Times bestseller en verscheen al in 17 talen, sinds 8 november nu ook in deze Nederlandstalige versie, een initatief van Climate Cleanup.