een soort van inspirerend verhaal

Zoek je een toegankelijk verhaal over klimaatverandering? Een verhaal over optimisme, kansen en groene groei?
Misschien moet je dan even verder zoeken.

 
 

Laten we wel wezen, er is niks inspirerends aan klimaatverandering. Hoe meer je er vanaf weet, hoe bezorgder je wordt. En van de oplossingsrichtingen word je alleen maar moedelozer. Want wat is de juiste keuze? En hoe houd je de moed erin, als je het idee hebt dat niemand genoeg doet, inclusief jijzelf?

EHBKV - live laat zien hoe je met klimaatverandering om kunt gaan zonder in alarmisme of nihilisme te vervallen terwijl je óók niet in de val trapt van gemakzuchtig technoptimisme of struisvogelgedrag. Een balanceeract van zwarte humor op het randje van hilarisch en confronterend, afhankelijk van wie er luistert.

Verwacht een meedogenloos stukje standup comedy, een verhelderende kijk in de menselijke psyche (want: waarom doen we niet genoeg?) en een vernieuwende, misschien haalbare en wellicht zelfs inspirerende visie op hoe we wél prettig in actie gaan komen. Inclusief kleurrijke cartoons en het onvermijdelijke persoonlijke verhaal.

 
 

geen zin om je publiek te veel op te schudden? vraag dan naar de “light” versie!

 

Wat anderen zeggen:

Een masterclass in zelfrelativering
— Bart Jan Krouwel, mede-oprichter en eerste directeur Triodos Bank

Wat ik mij later pas realiseerde is dat ik constant met gespitste oren heb geluisterd en geen moment mijn aandacht er niet bij heb gehad. Jij bent echt in staat om ondergrondse gevoelens bij anderen naar boven te halen.
— EHBKV-live bezoeker

Nadat ik onder indruk was van Anabella’s visuele samenvatting van een workshop die ik vorig jaar gaf over klimaatsceptici, heb ik haar uitgenodigd voor het geven van een lunchlezing bij het PBL. Een groot succes. Veel collega’s kwamen kijken en luisteren naar haar eigenzinnige en vooral ook humoristische verhaal, vol met hilarische zelfkritiek. Ze weet met kennis van zaken over klimaatpsychologie in rake beelden en woorden uit te leggen wat wel en wat niet werkt als je spreekt met mensen over klimaatverandering. Maar haar talent ligt niet alleen op het gebied van klimaatverandering. Ieder bedrijf of instituut dat eens anders wil kijken naar de wijze waarop communicatie (ook) kan werken, moet haar zeker uitnodigen. Al was het maar om een keer te luisteren naar haar aanstekelijke verhaal.
— Bart Strengers, Beleidsonderzoeker klimaatverandering en biomassa, PBL

Ik word blij van Anabella haar positieve vibe en de tekeningen zijn erg herkenbaar en raken me.
— Joost Bennekers, MVO coordinator

Mag het alsjeblieft een beetje leuk zijn? Anabella Meijer was op het KNMI en dat hebben we geweten. Ze sprak op het afscheid symposium van de hoogleraar weer en klimaatmodellen. Het KNMI is vooral verantwoordelijk voor de presentatie van de droge feiten van klimaatverandering. Maar als keer op keer warmte records gebroken worden. En als we keer op keer moeten melden dat de kans op een Elfstedentocht kleiner wordt, dan zakt de moed ons ook wel eens in de schoenen. En wat een mooi perspectief plaats je daar tegenover. Zowel wat betreft vorm als inhoud. Je hebt een unieke kijk op klimaatverandering. En een unieke kijk waar we veel van kunnen leren om één van de grootste uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Anabella, we hebben veel van je geleerd. Kom nog eens!
— Rubert Konijn, Strategic Business Manager KNMI

As the education manager of the interdisciplinary Minor Sustainable Development at Leiden University, I find that the new knowledge of the enormity and complexity of the sustainability challenges the world faces today weighs heavy on many of our students’ shoulders. Sometimes they have trouble holding their heads high. We invited Anabella to provide a talk that would inspire our students and help them see the opportunities to make the world a better place. Anabella did not disappoint! It proved to be a very entertaining and stimulating talk. On the big screen behind, her cartoons nicely and provocatively illustrated her story. Some good laughs and serious moments later, everyone walked out with a sense of inspiration to contribute to solving the sustainability challenges ahead.
I look forward to the cartoon book, and will certainly invite Anabella again next year to inspire more students to action!
— Ellen Cieraad, University Lecturer / Researcher at Leiden University
Tenenkrommend niet grappig en deprimerend verhaal. Er gebeuren juist zoveel goede, positieve dingen. Waarom weer al die aandacht voor wat niet goed gaat en “minderen”?
— EHBKV-live bezoeker

Mijn werk doen met fun, dat is mijn voornemen na Anabella’s story over cartoons en klimaatverandering. Verwacht een persoonlijk verhaal over hoe Annabella zich toch bezig ging houden met dit grote, ogenschijnlijk ongrijpbare issue klimaatverandering. Verwacht een grappig verhaal. En verwacht een positief verhaal dat mij aan het denken zette over wat mijn talent is en hoe ik dat kan inzetten in mijn werk voor een duurzamere wereld.
— Mayke Derksen, Adviseur bij RVO.nl in de rol van coördinator Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en LIFE-subsidie

Als je denkt aan klimaatverandering dan denk je misschien aan smeltende gletsjers en ijsberen, maar zeker niet aan cartoons en inspiratie. Dat is wel wat Anabella Meijer meeneemt als ze komt vertellen over haar boek ‘Eerste hulp bij Klimaatverandering”. De lezing brengt kennis over klimaatcommunicatie met een flinke dosis humor en een combinatie van woord en beeld die ontwapenend werkt. Een inspirerend verhaal over de weg vinden van machteloosheid en somberheid naar geïnspireerde actie rondom klimaatverandering.
— Peter Kasbergen, Founder / co-owner Public Cinema

Wat een leuke avond! Ik kom vaak naar avonden over duurzaamheid, maar dit was misschien wel de leukste!
— Bezoeker Pakhuis de Zwijger, EHBKV - live